Deze dieren leven in onze grachten!

Rode rivierkreeft in de leidse grachten

Je vind de meest bizarre dingen in grachten. Fietsen, blikjes, flesjes en bootjes die een lange tijd verleden zijn vergaan. Maar wist je ook dat er ontzettend veel dieren in onze grachten leven? Waarschijnlijk had je er geen weet van dat deze dieren gewoon in onze grachten rondzwemmen. Onderstaande dieren zijn bijvoorbeeld gespot in de Leidse grachten.

Dieren in grachten

In de Nederlandse grachten komen veel meer dieren voor dan je zou denken. En niet alleen kleine visjes. Ook schildpadden en diverse soorten kreeften en krabben worden regelmatig gezien. Van oorsprong komen de meeste hier niet vandaan.

De Moerrasschildpad

In de Leidse grachten zijn drie soorten moerasschildpadden gespot. Deze soort schildpad houden van de zon en zijn daarom vaak boven water te vinden. Bijvoorbeeld op een tak of ander drijvend voorwerp.

Moerasschildpad in de grachten

De gevlekte rivierkreeft

De gevlekte rivierkreeft is een rivierkreeft die van origine in de Verenigde Staten voor komt. Hij wordt zo’n 15 centimeter lang en leeft in groepen. Actief zijn ze meestal in de nacht. Gedurende de dag verstopt hij zich meestal onder stenen of planten. De gevlekte rivierkreeft is onder andere gespot in de Leidse Havenwijk.

gevlekte rivierkreeft in leidse grachten. dieren in grachten van nederland.

De rode rivierkreeft

Net als de gevlekte rivierkreeft, komt de rode rivierkreeft van origine voor in de Verenigde Staten. Deze soort is gespot in onder andere de Oude Singel in Leiden, maar in meerdere steden gespot. Hij wordt zelfs zo vaak gespot, dat er wordt gesproken van een plaag. Naast dat deze kreeft zich via het water verspreid, kan hij ook grote afstanden over land afleggen. De rode rivierkreeft is overigens de meest gegeten kreeftsoort ter wereld.

Rode rivierkreeft in de leidse grachten

Chinese Wolhandkrab

De Chinese Wolhandkrab is in 1912 voor het eerst in Europa gespot. Waarschijnlijk zijn ze meegelift als larve in de ballastanks van schepen die uit Azië kwamen. Vanuit de Duitse rivieren hebben ze zich over Europa verspreid. Naast Europa, zijn ze inmiddels ook in Amerika gezien.

Chinese wolhandkrab in de Nederlandse grachten. Dieren in grachten van leiden.

Marmergrondel

Ook de Marmergrondel is in Leiden gevonden. Van oorsprong komt hij voor rond de Zwarte Zee en de Kaspische zee. Via de Donau is hij zelfstandig doorgezwommen richting Europese wateren. Door zijn sterke kolonisatiedrift wordt hij gezien als een mogelijke bedreiging voor inheemse soorten.

marmergrondel in de leidse grachten gevonden

Ken jij meer dieren in grachten? Heb jij wel eens een bijzonder dier gespot? Laat het ons weten!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties