Documentaire over persvrijheid op Netflix: Nobody Speaks

documentaire over persvrijheid

Documentaire over persvrijheid versus rijke miljardairs op Netflix

Eind juni verscheen er een veelbesproken documentaire op Netflix in Amerika. Al snel waaide hij over en werd de documentaire ook in Nederland beschikbaar gemaakt door het filmdienst. Deze documentaire over persvrijheid brengt een opmerkelijk fenomeen aan bod: onderdrukking van persvrijheid. Op slinkse wijze weten ze bekende nieuwsmedia te tackelen en voor eeuwig hun mond te laten houden. De documentaire is een must om te zien. Want hoever gaat persvrijheid eigenlijk en wat voor invloed heeft Donald Trump nu in Amerika hierop?


Persvrijheid. Het blijft een gevoelig onderwerp. Je mag je mening laten horen en schrijven wat je wilt, maar wel tot een bepaalde grens. Al snel wordt een mening namelijk gezien als belediging en dat mag weer niet. Het lijkt een beetje een grijs gebied, maar wat als nieuwswebsites en bloggers onderdrukt worden en niet meer mogen schrijven wat zij denken of wat op waarheid is berust? Ook al is het de waarheid? Wat als een blogger schrijft dat Pietje een rode neus heeft, maar Pietje dit verkeerd opvat en zegt dat hij zich beledigd voelt? In de onlangs verschenen documentaire Nobody Speaks staat dit onderwerp centraal.

Nobody Speaks: Persvrijheid versus rijke miljardairs

In de documentaire staat een bekende zaak over persvrijheid centraal: Gawker.com. Een veelbesproken nieuwssite die met name berichten schreef over bekende personen in Silicon Valley: de plaats voor rijke miljardairs van geniale start-ups en andere technologiebedrijven. Deze berichten vielen vaak verkeerd, waarschijnlijk door de schrijfstijl die als wat brutaal over kwam. De zaak begint wanneer de nieuwssite een video opgestuurd krijgt van een anoniem persoon. Het blijkt een sekstape te zijn van de man achter de wereldbekende bekende Hulk Hogan, tevens een belangrijk personage in de Amerikaanse cultuur voor kinderen. Al snel begint Hogan een rechtzaak tegen Gawkers, omdat hij zich beledigd voelt.

Hoewel Hulk Hogan zelf op verschillende websites en televisieprogramma’s sekstische opmerkingen maakte, kon dit volgens hem echt niet door de beugel. Gawkers.com lijkt zich steeds meer te bevinden op gevaarlijk gebied, maar het is niet duidelijk waarom. Waarom wilt Hogan zoveel schadevergoeding? Is er iemand die hem helpt?

Al snel blijkt dat rijke miljardair Peter Thiel, bekend van onder andere PayPal en als vroege investeerder van social media platform Facebook, de rechtzaak financiert. Natuurlijk willen we niet helemaal vertellen hoe deze documentaire over persvrijheid afloopt. Je kunt de gehele documentaire via Netflix checken. Zeker de moeite waard. Bekijk hieronder een trailer van deze must-see documentaire.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties