Gesponsord: De duurzaamheid van het kozijn uit 2017

duurzame kozijnen anno 2018

De wereld wordt steeds duurzamer en daarbij de woningen ook. Natuurlijk maken projecten als het plaatsen van zonnepanelen of dubbel glas een grote impact op het milieu. Maar wie het kleine eert kiest voor duurzame kozijnen. Hoe vind je een kozijn dat duurzaam is en ook nog eens past bij het interieur en exterieur van een woning, zoals de gevel of de rolluiken? In dit artikel geven we je alle info over de kozijnen van 2017 in een notendop, zoals de prijzen en de soorten.

duurzame kozijnen

Wanneer is een kozijn duurzaam?

Er zijn een aantal belangrijke factoren die genoemd moeten worden voor de beoordeling van de duurzaamheid van een kozijn. Doorgaans zijn kozijnen duurzaam als ze het milieu niet teveel belasten bij de productie ervan en als het materiaal vernieuwbaar is. Maar uiteraard ook de levensduur en de isolatie zijn belangrijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Een kleine aspect is de onderhoud van het kozijn. Bij veel kozijnen is het bijvoorbeeld niet nodig verf of schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook dit draagt bij aan de duurzaamheid van een kozijn.

De soorten duurzame kozijnen

Globaal gezien zijn er 3 soorten kozijnen: kozijnen van hout, aluminium en kunststof. De duurzaamheid van ieder soort, behandelen we hieronder.

  • Houten kozijnen. Over het algemeen zijn houten kozijnen redelijk duurzaam. Houten kozijnen worden gemaakt van het hardhout van bomen en bomen zijn opnieuw te planten. Toch kan het zo zijn dat het hout gekapt is uit gebieden waar dit niet mag. Om te voorkomen dat dit hout om jouw ramen komt, raden we je aan hout te kopen met een FSC-keurmerk in de duurzaamheidsklasse 1 of 2.
  • Aluminium kozijnen. Aluminium is het minst duurzame type kozijn. In tegenstelling tot hardhout is de grondstof aluminium is uitputbaar en kent het een hoge warmtegeleiding. Dit heeft als resultaat dat de isolatie van aluminium kozijnen niet erg hoog is. Hier tegenover staat echter wel de hoge levensduur van aluminium kozijnen. Deze kozijnen zullen een stuk langer meegaan dan de variant in hout. Duurzame aluminium kozijnen bezitten een VMRG-keurmerk.
  • Kunststof kozijnen. Ondanks dat kunststof kozijnen niet op een duurzame manier gemaakt, worden kunnen ze erg duurzaam zijn. Kozijnen van kunststof hebben namelijk een erg lange levensduur (tot wel 50 jaar) en hebben een hoge isolatiewaarde. Ben je van plan duurzame kunststof kozijnen te kopen? Let dan op het VKG-keurmerk.

Om het design van de woning ten goede te komen is het belangrijk om een bijpassend duurzaam kozijn te kiezen. Zorg ervoor dat het kozijn past bij het interieur van het huis, maar ook het exterieur. Let hierbij ook goed op de details van de rest van de woning.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties