De geheimen van visual effects

special effects

Lord of the Rings, Avatar en King Kong… Wat die met elkaar gemeen hebben? Een fantastisch scala aan special effects! Deze bijzondere technieken worden steeds spectaculairder en zorgen ervoor dat je wordt meegezogen in de gebeurtenissen van de film. Er zijn mensen die er bewust voor kiezen om nooit naar making-offs te kijken, om zo de magie van de film niet te verpesten. Wanneer jij hier doorheen kunt kijken, is het ontzettend interessant om je eens te verdiepen in de wereld van de visual en practical effects.

3D-techniek

Een groot deel van ons is wel eens in de bioscoop geweest voor een 3D-film. Met een gek brilletje op komt de film letterlijk op je af. Heb je je wel eens afgevraagd hoe dit eigenlijk werkt? In de bioscoop wordt de film geprojecteerd met niet één, maar twee projectoren. De ene is voor het linkeroog en de ander is voor het rechteroog. Allebei de projectoren hebben een polarisatiefilter, waardoor het licht maar in één richting wordt doorgelaten. Dezelfde filters staan 90º gedraaid ten opzichte van elkaar. In het gekke brilletje dat je op hebt, zitten ook twee filters verwerkt die ook 90º van elkaar gedraaid staan. Hierdoor worden de beelden van elkaar gescheiden en krijg je een 3D-effect. Het effect kan angstaanjagend realistisch overkomen. Zorg in de bios dus wel dat je ten alle tijde goede hoesjes om je smartphone hebt zitten, want voor je ’t weet spring je van je stoel van de schrik.

Het groene scherm

Mensen zaten met verbazing te kijken naar King Kong die op de Empire State Building klom, het was één van de eerste films die op zo’n grote schaal special effects gebruikte via een green screen. Met een green screen spelen de acteurs voor een groen scherm, waar de video editors later iedere denkbare achtergrond achter kunnen plakken. Een green screen is groen, omdat deze kleur het meest afwijkt van de menselijke huidskleur en de editors zo dus makkelijk de afscheiding kunnen maken tussen mens en achtergrond.

Terug naar de basis

Terwijl jij een diehard fan bent en je zelfs je eigen favoriete karakter op een telefoonhoesje hebt laten ontwerpen, zijn niet alle acteurs altijd zo enthousiast geweest over de ontwikkelingen van visual effects in de filmindustrie. Verschillende acteurs dreigden te stoppen met acteren, omdat de grote veranderingen ervoor zorgden dat er amper nog iets te acteren viel. Veel filmmateriaal werd voor een green screen in een studio opgenomen in plaats van op spectaculaire locaties. Ook vanuit de kijker kwamen er wat ontevreden reacties. De trouwe kijkers waren de persoonlijke interactie met de acteurs kwijt en vonden het jammer dat het echte acteerwerk op locatie vaak wegviel. De filmwereld heeft dit gehoord, waardoor een opvallende verandering was te zien: de regisseurs deden een stapje terug naar de essentie van de film, filmden weer op unieke locaties en investeerden in geloofwaardige practical effects.

Explosies, make-up en maskers

Angstaanjagende make-up, verschrikkelijke wonden, de meest realistische explosies en prachtige maskers: de wereld van practical effects is zeker de moeite waard om eens nader te bekijken. Deze practical effects blijven in ontwikkeling en worden steeds realistischer. Ook nagebootste weersomstandigheden zoals sneeuw en regen vallen onder practical effects. Door de jaren heen zijn deze keer op keer verbeterd, waardoor het niet meer van echt te onderscheiden is. Ook dingen als explosie-effecten blijven door ontwikkelen en zijn dankzij software-gestuurde triggers nog nauwkeuriger te controleren.

Thuis voor de buis

Special effects zijn niet alleen meer voor de films in de bioscoop. Ook series hebben tegenwoordig prachtige visual effects verwerkt in hun beelden, waardoor je de bioscoopervaring gewoon naar je eigen woonkamer haalt. Een prachtig voorbeeld hiervan is de succesvolle hitserie Game of Thrones. Deze serie heeft een miljoenenbudget, waardoor de special effects grootster dan groots zijn. Enorme legers white walkers, explosies, draken, noem het maar op. Dus kom je thuis van een stuk hardlopen en heb je nergens meer zin in? Verwissel je sportkleding dan voor een chilloutfit, doe je sport armband af en ga eens uitgebreid zitten voor een serie of film met veel special effects.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties