Gesponsord: Zonnepanelen als dakbedekking

dakpan zonnepanelen

Nederland verduurzaamt meer en meer. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk een dak te kiezen dat mooi is afgewerkt, elektriciteit opwekt én fungeert als een isolerend dak boven het hoofd. Vind hier handige informatie over zonnepanelen als dakbedekking in een notendop.

Soorten zonnepannelen

Globaal gezien bestaan er 2 soorten zonnepanelen die als dak kunnen fungeren. Dit zijn indak zonnepanelen en dakpan zonnepanelen. Hieronder behandelen we beide types in het kort.

Indak zonnepanelen

Van beide typen zonnepanelen die als dak fungeren lijken indak zonnepanelen het meest op de conventionele zonnepanelen installaties. Toch zit er een groot verschil tussen indak zonnepanelen en de meer reguliere variant. Voor het plaatsen van indak zonnepanelen wordt het dak voorzien van dakisolatie. Tezamen met goede muurisolatie en vloerisolatie brengen indak zonnepanelen dus geen belemmering voor de energiezuinigheid van het huis, met betrekking op isolatie.

zonnepanelen in dak

Dakpan zonnepanelen

Er zijn al een tijdje dakpannen op de markt waar zonnepanelen in verwerkt zijn. Het grote voordeel van dit type zonnepaneel is de hoge garantie en de mooie integratie die erbij gepaard gaat. De meeste fabrikanten van dakpan zonnepanelen bieden een garantie van 20 tot 30 jaar. Helaas is het rendement van dit type echter wat lager dan indak zonnepanelen.

dakpan zonnepanelen

Hieronder een overzicht om de verschillen tussen ieder type zonnepaneel te verduidelijken.

 

Normale zonnepanelen Indak zonnepanelen Dakpan zonnepanelen
Gemiddelde richtprijs per 10 m2 € 4.000 € 5.500 € 7.500
Gemiddelde terugverdientijd 6 jaar 8 jaar 11 jaar
Rendement 22% 20% 17%
Montagetijd 1 dag tot 2 dagen 2 dagen 2 tot 3 dagen

Waarom zonnepanelen als dak?

Zoals te zien in het schema zijn zonnepanelen als dak duurder, hebben ze een lager rendement en duurt het langer om de installatie te plaatsen. Voor veel mensen is dit een reden om het dak niet te vervangen voor zonnepanelen. Toch komt dit project met veel voordelen. Allereerst zijn zonnepanelen die in het dak zijn verwerkt beter beschermd tegen windstoten dan zonnepanelen die óp het dak geplaatst zijn. Daarnaast zal een dak dat volledig voorzien is van zonnepanelen een hogere energieopbrengst leveren dan een dak waar dit niet het geval is. Maar de hoofdreden voor de aanschaf van zonnepanelen die fungeren als een dak: het design. Indak – en dakpan zonnepanelen zijn meestal zo strak verwerkt, dat ze nauwelijks meer te zien zijn. Daarom zijn deze zonnepanelen op de markt voor mensen met een hoger budget, een groene geest en een voorkeur voor een strak uiterlijk van het huis.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties