Hoe zuiver je water om te drinken?

hoe zuiver je water om te drinken?

Je hoeft in Nederland maar de kraan open te zetten en er stroomt zuiver water uit. Toch kan het voorkomen dat je op een plek komt (gewild of ongewild) waar er geen kraan open gezet kan worden en je aan bent gewezen op water uit de natuur. Hoe zuiver je water om te drinken in zo’n situatie? Wij zochten het uit.

Haal eerst alle zichtbare troep uit het water

In water uit de natuur zit altijd zichtbare vuiligheid. Zorg er eerst voor dat alles wat je ziet verwijderd wordt uit het water. Je kunt gemakkelijk met een oud t-shirt of een theedoek het ergste zand en troep uit het water filteren. Dit scheelt alvast een hoop voor de vervolg stappen.

Kook het water

In landen als Turkije en Spanje, kun je vaak pas water drinken nadat het gekookt is. Koken zorgt ervoor dat veel bacteriën gedood worden in het water. Maar natuurlijk gaat het dan om niet zozeer vervuild water. In de natuur is dit een ander verhaal en dient er na het koken van het water nog meer te gebeuren. Maar kook eerst het water met een simpele gasbrander of andere methodes om het water op 100 graden Celsius te krijgen. Ook zorgt het koken ervoor dat bij water met veel zout het meeste zout eruit gekookt wordt.

Verwijder chemische middelen uit het water

Mocht je na het koken nog het gevoel hebben dat er chemische middelen in het water zitten, dan kun je middelen als Norit gebruiken. Norit heb je tijdens het reizen misschien wel meegenomen op aanraden van de huisarts omdat dit ook helpt als je aan de diaree bent. Met middelen als Norit zorg je ervoor dat chemicaliën zich hechten aan elkaar. Meng het water met Norit en filter het vervolgens, om de chemicaliën eruit te filteren. Dit kan ook weer met een doek of t-shirt. Het mooiste zou het zijn met een koffiefilter.

Reinigen met chemicaliën

Naast het verwijderen van chemicaliën uit het water kun je ook chemicaliën gebruiken om het water te reinigen. Dit is nodig zodra je niet kunt koken of koken niet tot de beschikbaarheid is gesteld tijdens jouw situatie. Dan is het van belang dat je bijvoorbeeld Jodium bij je hebt. Jodium reinigt en dood veel ziekteverwekkers. Ook betadine kan gebruikt worden. Hierbij moet je wel denken aan 7 druppels per liter water. Heb je last van je schildklier of ben je overgevoelig voor Jodium, dan is dit een don’t.

Alternatieve methode

Heb je echt helemaal niets omhanden en heb je alleen zeewater? Dan kun je de echte survival methode toepassen. Vul een pan of bak met zeewater en laat het zeewater koken door het te verhitten of door de zon. Zet tijdens het kookproces moet je een beker of opvangbakje in de pan of bak zetten die net boven de rand van het water uitkomt. Boven op de bak of pan leg je een stuk plastic, zodat de waterdamp opgevangen wordt door de beker.

Hoe zuiver je water om te drinken? Door bovenstaande manieren toe te passen. Heb jij eigenlijk wel eens in een situatie gezeten waarbij je zelf je water moest filteren?

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties