#WEETJENOG: een maand lang McDonald’s eten

maand lang McDonald's eten

Maand lang McDonald’s eten: bizar experiment ‘Super Size Me’

Tuurlijk, op z’n tijd is een lekkere burger op zijn plaats. Na het stappen, voor een vlugge hap of om gewoon even lekker te snacken en hiermee je suikerspiegel weer even lekker op te krikken. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat een maand lang McDonald’s eten met je zou doen? Een paar jaar geleden testte Morgan Spurlock het. Hij was zo nieuwsgierig wat het met je zou doen dat hij er een spectaculaire documentaire over maakte. Lees hieronder verder over het experiment ‘Een maand lang McDonald’s eten’.


Wij kunnen ons soms niet tegenhouden. Bij het langsrijden op de snelweg wordt je zo nu en dan geconfronteerd met een de allermooiste lantaarnpaal die geen licht geeft: een grote paal met daarop een grote ‘M’, en we weten natuurlijk allemaal wat dat betekent: de eerste volgende afslag moeten we hebben. Toch ben je na twee of drie dagen fastfood wel een beetje klaar met die vette hap. Denk maar eens aan je vakantie, negen van de tien keer heb je bij terugkomst echt geen trek in een bord patat of ga je ook niet in de keuken een eigen variant maken op de BigMac. Morgan Spurlock heeft een paar jaar geleden een documentaire gemaakt wat er met je gebeurd als je een maand lang McDonald’s eet.

Voor velen was het McDonald’s experiment een aanklacht tegen de fastfood industrie

Hoewel het een informatieve documentaire is, wordt de documentaire ook wel gezien als een aanklacht tegen de fastfood wereld. Zo is er onder andere te zien hoe jongeren sterk beïnvloed worden met reclames. Sterker nog: verschillende onderzoeken in de documentaire laten verschillende foto’s zien van belangrijke personen op dat moment en daartussen zit ook een foto van de welbekende clown van de McDonald’s. De kinderen weten geen antwoord te geven op de foto van de president, maar kennen de clown wel bij naam.

Tijdens zijn zelfonderzoek stelt Morgan wel een paar randvoorwaarden. Zo moet hij drie keer op een dag een maaltijd halen bij de McDonald’s: ontbijt, lunch en avondeten. Als er gevraagd wordt of hij de maaltijd in extra grote variant wilt, moet hij hier ja op antwoorden. Als hij zelf de keuze zou hebben kan hij gaan voor de medium versie. Daarnaast loopt hij gemiddeld maximaal 5000 stappen: de gemiddelde afstand die een Amerikaan aflegt.

Tijdens een maand lang McDonald’s werd Morgan ondersteunt door specialisten

Morgan deed het niet op een onbedachte manier: hij schakelde een huisarts, cardioloog, gastroloog, voedingsdeskundige en een fitness expert in die hem tijdens het onderzoek nauwlettend in de gaten hielden. In de dertig dagen dat hij een maand lang McDonald’s eten naar binnen werkte, schoot zowel zijn cholesterolspiegel en zijn bloedglucose spiegel direct omhoog. Zijn hart werkte daarbij ook minder en zelfs in bed waren de prestaties slechter, aldus zijn vriendin Alexandra Jamieson. Ook gaf hij tijdens de documentaire aan geen zin meer te hebben en voelde hij zich meerdere malen depressief. Zelfs bij dag drie begon hij al over te geven vanuit zijn auto na het eten van een Quarter Pounder menu.

In totaal kwam Morgan maar liefst 11,1 kilogram aan, wat gelijk stond aan 13% van zijn lichaamsgewicht. Alexandra, veganistische kok, hielp hem na de dertig dagen alleen na alleen maar een maand lang McDonald’s eten weg te werken, weer gezond te eten. Zij zette hiervoor een speciaal dieet op die bekend staat als ‘The Great American Detox Diet’, die ook als boek te koop is.

De documentaire van een maand lang leven op fastfood staat op YouTube

Kortom, het is dus echt niet goed om elke dag een ‘drive-ie’ te pakken. Tuurlijk is het lekker en is het echt niet erg om zo nu en dan een lekker burgertje naar binnen te werken. Denk jij dat je het zou kunnen volhouden om alleen maar een maand McDonald’s eten op tafel te zetten? Op YouTube staat trouwens de volledige versie van de documentaire online. Het is een aanrader om te checken.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties