Motorverzekering – Kiezen voor jaardekking of winterstop?

motorverzekering winterstop

Er zijn motorverzekeringen met een zogenaamde winterstop, maar is dat wel verstandig? Er zitten namelijk ook weer kosten aan verbonden. Wat is dan voordeliger? En als je op vakantie gaat met de motor, waar moet je dan precies op letten? In dit gastblog geven de experts van Diks verzekeringen je antwoord op deze vragen. 

Waarom je motor in de winter verzekerd houden, als je er toch niet op gaat rijden? Vanuit deze gedachte hebben verzekeraars motorverzekeringen ontwikkeld met een zogeheten ingebouwde winterstop. Tijdens de wintermaanden kun je dan je kenteken schorsen, en biedt de motorverzekering tijdelijk geen dekking tegen aansprakelijkheidsschade. Toch valt de besparing aan premie tegen. Bovendien maak je nog kosten om het kenteken te laten schorsen. Je hebt motorverzekeringen met een winterstop en verzekeringen met een zogenaamde zomertijd dekking.

Wat houdt de winterstop in de motorverzekering in?

Motorrijden doen de meeste motorrijders hoofdzakelijk in de maanden wanneer het mooi weer is. In een motorverzekering met winterstop biedt de motorverzekering geen dekking in bijvoorbeeld de periode van 1 december tot 1 maart. Deze periode kan verschillen per verzekeraar. Vergeet niet om je kentekenplaat te schorsen bij het RDW, anders blijft de verplichting om te verzekeren wel bestaan! Ook wanneer je er niet op rijdt. Risico’s als diefstal van de motorfiets en schade door brand blijven wel bestaan. Deze dekkingen blijven wel doorlopen als je motor ruimer verzekerd is dan alleen de WA dekking.

Wat is het financieel voordeel?

Motorverzekeringen die geen dekking bieden in de winter zijn onder te verdelen in:

• Winterstop dekking – Motor bijvoorbeeld niet verzekerd tussen 1 december en 1 maart
• Zomertijd dekking – Motor niet verzekerd vanaf de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart

Bij de zomertijd dekking wordt de motor een langere periode niet gebruikt in vergelijking met de motorverzekeringen met een winterstop. Dit zal zorgen voor een lagere premie.

Het verschil met de jaardekking kan in de tientallen procenten lopen. Uiteraard verschilt het voordeel per verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat het schorsen ook kosten met zich meebrengt. De kosten bedragen €24.

Een groot nadeel van de motorverzekering met een winterstop is dat je in de winterperiode in geval van nood niet even je motorfiets kunt gebruiken. Je auto heeft bijvoorbeeld mankementen, maar je moet echt naar een afspraak. In de praktijk blijkt dat het premievoordeel klein is en het ongemak groot.

Met de motor op vakantie

De Nederlandse motorverzekering biedt ook dekking in het buitenland. Zolang je binnen Europa blijft ben je verzekerd. Buiten Europa ook in de meeste landen. Bij een ongeval kun je ook in het buitenland contact opnemen met het alarmnummer van de verzekeraar. Bij pech onderweg heb je niets aan de motorverzekering. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor een reisverzekering waarin hulp bij pech in het buitenland meeverzekerd is. De dekking in je motorverzekering geldt ook in het buitenland. Voor het verzekeren van je bagage en de gezondheidsrisico’s kun je een reisverzekering afsluiten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties