Whisky fijnproevers opgelet: deze Peated Malts of Distinction zijn het proeven waard!

peated malt whisky bowmore logo

Dat Whisky steeds populairder wordt is inmiddels algemeen bekend. Maar wist je dat ook de interesse in de specialere whiskysoorten steeds meer toeneemt? Evenals in de biermarkt, waarbij de speciaalbieren aan populariteit groeiende is, zijn ook speciale whisky’s erg in trek. Echte whiskykenners hoef je weinig te vertellen over de ‘peated malt whisky’. Deze bijzondere whisky’s met hun kenmerkende rokerige turfachtige smaak zijn booming. Toch zijn nog niet alle whiskyliefhebbers bekend met deze soort. En daar moet verandering in komen, want van deze categorie gaan je geur- en smaakpapillen driftig aan het werk. De beste Peated malts zijn nu samengebracht als de Peated Malts of Distinction.  Lees hier meer over de Peated Malt Whisky!

Peated Malt Whisky

De populariteit van Peated Malt Whisky is groeiende. Maar wat is dit nu precies? Tijd voor een stukje whiskyeducatie. We gaan niet het hele productieproces van whisky uitleggen, maar we willen duidelijk maken wat de Peated Malt Whisky onderscheid van andere soorten. In het Nederlands wordt dit ook wel geturfde moutwhisky genoemd. Overal in Schotland en op de Schotse eilanden is turf te vinden. Turf is aarde die bestaat uit gras, mos, boomwortels, dode dieren en grond die meer dan duizend jaar strak samen is gedrukt. Afhankelijk van de tijd waarin turf wordt gebruikt bij het drogen van de gemoute gerst wordt de sterkte van de turfsmaak in de whisky bepaald.
Door deze turf te in het proces te verwerken, creëert men een eigen unieke smaak die peated malt whisky genoemd wordt. En zelfs binnen de peated malt whisky zijn er nog grote verschillen. Elke soort heeft namelijk een uniek en onderscheidend karakter!

Phenol Parts per Million

De sterkte van de smaak wordt bepaald door het PPM-gehalte. Dit staat voor Phenol Parts per Million, en betekent het fenolengehalte van de betreffende whisky. Fenolen zijn kleine deeltjes, welke zich vastkleven aan de gemoute gerstkorrel. En deze delen bevatten de rokerige kenmerkende smaak van de peated malt whisky. Elke whisky heeft zijn eigen PPM-gehalte, van licht tot zwaar. Hoe hoger de waarde, hoe sterker de smaak. Enkele voorbeelden van bekende peated malt whisky:

Ardmore Legacy

Kenmerken: geur en smaak van heide, honing, een vleugje vanille, kaneel, kruiden en
toffee worden ondersteund door een subtiele hint van turfrook.
PPM-gehalte: 10, kenmerkend voor een licht geturfde whisky.

peated malt whisky Ardmore fles

Connemara Original

Kenmerken: geur en smaak van mout, gedroogde vruchten en honing met een delicaat
turfaroma.
PPM-gehalte: 15, kenmerkend voor een licht geturfde whisky

peated malt whisky connemara fles

Bowmore No. 1

Kenmerken: Bowmore No. 1 is uitsluitend gerijpt in first fill ex-bourbon barrels. Dat
levert geuren en smaken op van vanille, kaneel en houtrook naast sappig citrusfruit,
honingraat en kokosnoot. De afdronk eindigt in turfrook, bourbonvanille en limoen.
PPM-gehalte: 25, kenmerkend voor een gemiddeld geturfde whisky.

peated malt whisky bowmore fles

Laphroaig Select

Kenmerken: intens aroma van de handgestookte turf van Islay, tot harmonieuze
complexiteit gebracht met toetsen van aarde, zeezout, noot, heide, vanille en honing.
PPM-gehalte: 45, kenmerkend voor zeer zwaar geturfde whisky.

peated malt whisky laphroaig fles

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties