Tips bij karten: zo kom jij als eerste over de finish

tips bij karten

Karten. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Even lekker volgas je vrienden in halen en jezelf even de “Max Verstappen” van de vriendengroep voelen. Bij karten komt er echter wel het een ander op het gebied van techniek bij kijken, maar toch zijn er ook een aantal handigheidjes waarmee jij je snelheid al aardig kan verbeteren. In dit blogbericht zetten we wat tips bij karten op een rijtje. Bekijk de tips en kruip binnenkort achter het stuur!

Ook Verstappen begon zijn carriere achter het stuur van een kart. Menig bekend Formule 1 rijder is op deze manier begonnen. Eigenlijk is het ook formule 1 in het klein. Een klein parcour, een kleine kart en een klein koppel wat tegelijk op de baan rijdt. In Nederland zijn er heel wat indoor kart banen, die meestal verschillen in het aantal verdiepingen. Zo heeft de kartbaan in Delft drie verdiepingen, wat het spektakel natuurlijk nog leuker maakt. Ook op het gebied van innovatie staat de kartwereld niet stil: wat dacht je van elektrisch karten of zelfs karten op het ijs?

Tips bij ‘normaal’ karten op een rijtje

Laten we even teruggaan naar het normale ‘karten’. Want hoe kom je eigenlijk zo snel mogelijk over de finish? Hierbij laten we de échte skills even achterwegen en berusten we de tips bij karten op relatief makkelijke veranderingen in je rijstijl. Check ze hieronder!

Gebruik de hele baan, vooral bij bochten

Het is slim om van de hele baan gebruik te maken als je kart. Vooral bij bochten is dit een regel waar je zeker gebruik van moet maken. Ga naar de buitenkant van de baan voor je een bocht in gaat en ga zo scherm mogelijk door de bocht heen. Wanneer je uit de bocht komt rij je vervolgens in een mooie baan weer naar de buitenkant van de baan.

Stuur zo min mogelijk met je kart

Het stuur van een kart reageert erg snel. En bij sturen wordt snelheid verloren. Zonde! Probeer daarom niet of zo min mogelijk te sturen op stukken waar het niet nodig is. Dit kan je echt aanzienlijk versnellen op de baan en zorgen voor een snellere ronde tijd.

Zo min mogelijk remmen

Het klinkt logisch, maar zo simpel is het nog niet. Zo min mogelijk remmen bij karten. Wanneer jij een 180 graden bocht in wilt gaan ben je snel geneigd om af te remmen door op de rem te trappen. Het gevolg? Bijna stilstaand door de bocht gaan en daarna een hele lang tijd nodig hebben om de kart weer op snelheid te krijgen. Je kunt beter het gas een beetje loslaten en de onderste tip lezen!

Laat het ontbrekende differentieel in je voordeel werken

Deze is een van de tips bij karten die samenhangt met de tip hierboven. Wanneer jij gebruik maakt van je ontbrekende differentieel laat je de kart als het ware aan de achterkant uitbreken. Dit is slim om te doen bij bochten van 180 graden, waarbij het wel noodzaak is om gelijk weer het gas vol in te trappen om daarmee de kart weer recht te trekken!

Verken de baan eerst goed voor je volgas gaat

Uiteraard een tip die erg belangrijk is. Ga voor je gaat karten even langs de kant staan en bekijk de bochten. Zie waar anderen al moeite mee hebben en probeer de baan goed in je op te nemen. Dit zal zeker in je voordeel werken, met name als je al in kunt schatten dat je op een lang stuk het gas van de kart vol in kan trappen!

Hoe lichter je bent, hoe sneller je bent

Uiteraard een van de tips waar jezelf op dat moment weinig invloed op uit kunt oefenen: erg licht zijn. Bij karten is het gewicht van degene die erin zit erg bepalend voor de maximale snelheid van de kart en natuurlijk het optrekken hiervan. Hierbij zijn lichtgewicht personen al snel in het voordeel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties