Waar komt de naam hamburger vandaan?

waar komt de naam hamburger vandaan

De naam ‘hamburger’, waar komt deze eigenlijk vandaan?

We zijn niet vies van een hamburger. Of het nu gaat om een vertrouwde BigMac of een zelfgemaakt burgertje uit eigen keuken. Hoewel we de naam vaak roepen als de bestellingen opgenomen worden, is het eigenlijk wel een interessant vraagstuk waar de naam ‘hamburger’ vandaan komt. We gingen op onderzoek uit en geven je hieronder antwoord op de vraag: “Waar komt de naam hamburger vandaan?”.

Laten we eerst even inzoomen op wat een hamburger nou precies is. Het is eigenlijk een plat gedrukte gehaktbal. Doordat hij plat is kun je hem makkelijk tussen een broodje doen, waarbij je het welbekende broodje hamburger voor ogen krijgt. Maar wat betekent het nu?

Er gaan veel verhalen rond over het ontstaan van de naam. Een bekend verhaal is dat inwoners van het Duitse Hamburg emigreerde naar Amerika en daar het fenomeen van een platgedrukte gehaktbal introduceerde. Dit is niet waar. Althans, deels onwaar. De naam hamburger komt hoogstwaarschijnlijk door het volgende. Mensen die via Hamburg reisde maakte kennis met de frikandel. Een andere frikandel als degene die we in het frituurvet mikken. De frikandel was een soort van biefstuk, alleen dan van gehakt. Met brood en ui werd het gehakt gemengd, wat zorgde voor een unieke smaak.

Degene die langs Hamburg waren gereisd en in Amerika kwamen, introduceerde deze lekker hap. Met name omdat het erg goedkoop en super lekker was. Onder de naam ‘Hamburger Steak’ werd deze snack verkocht in de U.S.. Je kunt dus wel raden dat het in het begin vooral een snack was voor de ‘armen’.

Later, toen de bekende Amerikaanse fastfood-ketens als paddestoelen uit de grond sprongen, veranderde de snack al snel in een enorm populaire hap. Tot op de dag van vandaag is de hamburger een van de meest gegeten snacks ter wereld.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties