Waarom gaat de klok een uur achteruit – Dudecollege #02

waarom gaat de klok een uur achteruit

Waarom gaat de klok een uur achteruit: Niet om een uur langer in de kroeg te kunnen zitten

Het is bijna weer zover: de klok moet weer een uur achteruit. Allemaal doen we het ieder jaar weer: op de eerste helft van het jaar de klok een uur vooruit zetten en de tweede helft van het jaar de klok een uur achteruit zetten. Hoewel iedereen het doet, weet waarschijnlijk de helft nog geens waarom de klok eigenlijk een uur achteruit gaat. Lees hieronder verder en krijg antwoord op de vraag “Waarom gaat de klok een uur achteruit?”.

“Het wordt weer vroeger donker” en “Wat is het al licht buiten” zijn twee zinnen die vaak gezegd worden als de klok een uur achteruit gezet wordt. Beeld jezelf maar eens in als het normaal gesproken om 20.00 uur donker wordt: de klok wordt nu een uur achteruit gezet, zodat het om 19.00 uur al donker is. En wat als je om 6.00 uur de deur uitstapt en het net licht begint te worden? Straks stap je (eigenlijk om 5.00 uur) de deur uit en is het al net zo licht als om 6.00 uur. Elk jaar verzetten we twee keer de klok, maar waarom doen we dit eigenlijk?


Laten we allereerst even terug gaan naar 1907. In dit jaar was het W.Willet, een man uit Engeland, die een voorstander was van het verzetten van de klok naar zomer- en wintertijd. Uiteindelijk werd het pas in 1916 toegepast, door de Duitsers. In Nederland werd de zomertijd pas in 1977 toegepast.

CHECK OOK: Hoe importeer ik een auto? – Dudecollege #01

Maar waarom gaat de klok een uur achteruit in het najaar en de klok een uur vooruit in het voorjaar? De reden van het invoeren van de zomertijd is eigenlijk heel simpel: in de zomer wordt het enorm vroeg licht. Op dit tijdstip ligt iedereen nog lekker te tukken en dat is eigenlijk zonde van het daglicht. Door de klok een uur te verzetten, wordt de tijd verzet naar het daglicht. Op die manier heb je ’s avonds een uur langer licht. Uiteindelijk is dit natuurlijk ook weer positief voor het energieverbruik: door een betere verdeling van het licht op de uren dat men wakker is, hoeft men geen gebruik te maken van andere lichtbronnen. Eigenlijk is de ‘wintertijd’ dus de echte tijd en is de zomertijd een soort ‘smokkel-tijd’ om beter gebruik te maken van het daglicht.

Wanneer gaat de klok een uur achteruit? Elk jaar, het laatste weekend van oktober. Hoewel veel mensen hun klokken ’s avonds of ’s ochtends pas verzetten, is de werkelijk tijd om 3.00 uur. De klok gaat dan dus naar 2.00 uur. Het grote voordeel voor ons: een extra uurtje in de kroeg!

Wil je het niet vergeten wanneer de klok een uur achteruit gezet moet worden en wanneer vooruit? Onthoudt dan het volgende: in het voorjaar moet de klok vooruit. In het najaar dus achteruit. Laat hieronder weten wat de klok een uur achteruit voor jou voor voordelen met zich meebrengt. Wij bijten het spits alvast af: je kunt een uur langer in de kroeg blijven zitten!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.