Waarom je echt een headset moet hebben bij het gamen

headset gamen

Gamen is tegenwoordig populairder dan ooit. Het is dan ook nog nooit zo toegankelijk geweest. Nog niet zo lang geleden kon je alleen games vanaf je pc en natuurlijk met je spelcomputer. Echter: met je smartphone heb je jouw game console altijd bij en kun je ongeveer ieder vrij moment van de dag besteden aan het spelen van spelletjes. Misschien niet het meest verstandige om te doen, maar natuurlijk wel een hele leuke manier om de tijd te verdrijven. Om het gamen echt leuk te maken, heb je echter meer nodig dan alleen een device om de spellen op te spelen. Ook het geluid speelt een belangrijke rol.

Game ervaring

Bij gamen geldt een simpele regel. Hoe meer je “in” het spel komt, des te beter de game ervaring is en wordt. Vandaar dat veel gamers zich ook volledig proberen af te sluiten van de wereld als ze aan het spelen zijn. Ze focussen zich dan volledig op het spel en zijn figuurlijk gezien even in een andere wereld. Al is natuurlijk niet iedere gamer zo fanatiek. Het geluid speelt een belangrijke rol in het jezelf afsluiten. Vandaar ook dat voor de echte gamers een paar oordopjes niet genoeg zijn. Het liefste gebruiken ze een zo dik mogelijke headset waarmee het geluid hen volledig omgeeft.

Beter geluid en minder overlast

Of jij nu wel of geen fanatieke gamer bent, je zult merken dat geluid via een goede headset echt een groot effect heeft op je game ervaring. Het is hoe dan ook aan te raden om het eens uit te proberen. Het is alsof je een film niet langer op de tv in de huiskamer bekijkt, maar ineens midden in een bioscoop zit. Ook daar is de beleving van de film een stuk intenser en vaak weet je na een hele tijd nog precies welke film je op welk moment hebt gezien. Waarom? Omdat het beter is blijven hangen. Daarnaast hebben headsets nog een belangrijk voordeel, maar dan van een hele andere orde. Gebruik je namelijk geen koptelefoon, dan kan iedereen meegenieten van jouw game ervaring. Denk aan je je partner, kinderen, ouders, of wie er dan ook maar in huis zijn. Het is niet moeilijk te bedenken dat niet iedereen daar gecharmeerd van is. Een headset gebruiken is dus ook gewoon beleefd en voorkomt ruzies en irritaties.

Een koptelefoon heeft dus zo zijn voordelen. Maar welke headset moet je dan aanschaffen voor het optimale geluidseffect? Er is namelijk enorm veel keus en ook de prijsverschillen zijn kolossaal. Is het werkelijk de moeite waard om zoveel in een koptelefoon te investeren?

Headset Prijs/kwaliteit

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Een goede headset voor de één is namelijk troep voor de ander. Het ligt voor een deel aan wat je gewend bent. Wel is het zo dat de kwaliteit van de koptelefoons door de jaren heen steeds beter is geworden en op dit moment voor een lagere prijs beschikbaar is. Het is dus eigenlijk niet nodig om perse veel geld uit te moeten geven om een goede headset te hebben. Daarnaast is het zo dat het verschil tussen een headset van tien of honderd euro kolossaal is en heel duidelijk hoorbaar. Het verschil tussen een koptelefoon van honderd of tweehonderd euro is juist veel minder groot. De waarneembare toename van de kwaliteit neemt dus af naar mate je een duurdere headset koopt. Soms wordt het ook een statussymbool of betaal je veel geld enkel voor het merk.

In-ear draadloze koptelefoon? Of juist iets anders?

Bij het kopen van een koptelefoon kun je bovendien kiezen uit twee categorieën. Dat zijn de in ear headset en de over ear headset. Daarbij heb je ook nog de keuze tussen een draadloze koptelefoon of eentje met snoer. In totaal vier mogelijkheden dus. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Een in ear headset geeft een wat minder volle geluidservaring en sluit je wat minder af van de buitenwereld. Je kunt je voorstellen dat dit ook zo zijn voordelen heeft. Bijvoorbeeld als je in de trein zit en nog wel graag wilt horen wat de volgende halte is. Of als pure beleefdheid dat mensen je niet door elkaar hoeven te schudden als ze een vraag willen stellen.

“Echt” geluid

Ben je echter thuis en heb je geen zin om sociaal te doen, dan is de over ear koptelefoon zonder meer de beste keuze. Ook hierin heb je overigens weer het nodige te kiezen. De goedkoopste variant is de zogenoemde mono headset. Hierbij hoor je uit beide schelpen hetzelfde geluid. Mono betekent namelijk één of enkel. Bij stereo hoor je uit beide schelpen juist verschillend geluid. Bij het gamen kan dit een groot verschil maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld muziek. Omdat het geluid namelijk aan moet sluiten bij wat je ziet op het beeldscherm is de beleving veel echter als je een schot dat van rechts komt, ook alleen rechts hoort. En niet ook links. Op die manier reageer je bovendien veel sneller omdat je aandacht dan automatisch naar rechts wordt getrokken.

Surround

De echte game liefhebbers kunnen trouwens ook nog kiezen voor surround geluid. Zoals de naam al zegt is dat geluid van alle kanten om je heen. Normaal gesproken doe je dit door minimaal vijf speakers te gebruiken. Een grote bas speaker aan de voor- of achterkant en dan vier kleine speakers in de hoeken. Als je een echte fanaat bent kun je natuurlijk ook meer speakers gebruiken. Nu vraag je jezelf wellicht af hoe je dit allemaal in een headset gepropt krijgt. Het antwoord is heel simpel: dat kan niet. Wel hebben de fabrikanten een geluidstruc bedacht, waardoor je hersenen denken dat het geluid surround is. De beleving is daarmee ook vrijwel hetzelfde. En het scheelt natuurlijk veel lawaai voor je omgeving.

Soort spelcomputer
Bij het kopen van een headset moet je ten slotte ook enigszins rekening houden met het soort spelcomputer waarmee je graag speelt. Een headset pc is het makkelijkst. Deze heeft namelijk veel ingangen, waaronder usb en een standaard koptelefooningang. Daarnaast kun je standaard besturingsprogramma`s makkelijk downloaden. Bij de nieuwere spelcomputers geldt dit vaak ook. Toch kan het wel een voordeel zijn om een speciale headset ps4 of een xbox one headset te kopen. Vaak kun je hem ook met korting kopen bij aankoop van je spelcomputer en je weet hoe dan ook zeker dat ze optimaal zullen werken.

WINACTIE!!

Van de headset-verkoper mogen wij een gaming headset weggeven, de Gembird – MHS-402! Schrijf hieronder een reactie of deel deze actie op Facebook en je maakt kans op deze mooie prijs!

 

gaming headset gembird
Gembird – MHS-402

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Reacties

Reacties