Wij zijn verzot op barbecueën. Lekker met een goed stuk vlees aan de slag en daarna genieten onder genot van een heerlijk drankje. Zo maakten we al eens eerder heerlijke spareribs. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe wij onze Asian buikspek maken van de kamado. Het is vrij eenvoudig te maken, maar vergt wel wat voorbereiding. Begin minimaal een dag van tevoren, zodat de smaak goed in het vlees kan trekken. Lees hier ons recept voor Asian buikspek van de kamado.
Ingrediënten Asian buikspek van de kamado
Buikspek is op veel plekken te verkrijgen. Als je veel tijd en moeite stopt in het bereiden van buikspek, zorg er dan ook voor dat je het vlees op een goede plek haalt. Zelf zijn wij absoluut geen fan van supermarktvlees, maar halen we ons vlees altijd op bijvoorbeeld een vleesboerderij. Dit is vele malen lekkerder en soms zelfs nog goedkoper ook. Voor ons recept voor buikspek van de kamado heb je het volgende nodig:
– 1 kg buikspek zonder zwoerd
– 40 ml hoisinsaus
– 30 ml ketjap manis
– 100 gram bruine basterdsuiker
– 20 ml droge sherry
– 3 tenen knoflook (geraspt of geperst)
– 2 theelepels paprikapoeder
– Zout en peper
Voorbereiding marinade
Maak van bovengenoemde ingrediënten, met uitzondering van de paprikapoeder, een marinade. Zorg dat je alles goed roert, zodat de smaken goed met elkaar zijn vermengt. Snij vervolgens het buikspek in de vetlaag kruislings in, zodat er een ruitenpatroon ontstaat. Je hoeft niet te diep te snijden. Tot aan het vlees is diep genoeg. Pak vervolgens een ovenschaal waar de buikspek in kan, met de vetlaag omhoog.
Daarna kun je hem goed aan alle kanten insmeren met de marinade. Zorg dat je nog een beetje marinade overhoud. Deze heb je namelijk later nog nodig. Als het vlees lekker in de marinade ligt, kun je de paprikapoeder en wat extra zout bovenop uitstrooien als een soort rub. Daarna de ovenschaal goed afdekken met plastic folie en in de koeling zetten voor minimaal één nacht. Je zult merken dat de marinade naar beneden stroomt. Probeer tussentijds nog een paar keer de marinade nog eens aan de bovenkant aan te brengen. Wil je hem écht lekker marineren en vol smaak brengen, leg hem dan minimaal 2 dagen van tevoren al in de marinade.
Bereiding Asian buikspek op de kamado
Haal de buikspek minimaal 1 uur van tevoren uit de koeling, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
Steek de barbecue aan, en bereid hem voor op indirect garen. Zorg dat de kamado op een temperatuur komt van ongeveer 110 graden. 100 of 130 graden kan ook. Dan gaart hij iets langzamer of iets sneller.
Kerntemperatuur buikspek
Stop de temperatuurmeter in het midden van de buikspek, en stel hem af op 79 graden. Dit is de kerntemperatuur die we willen bereiken.
Sluit de kamado en laat hem langzaam garen. Na ongeveer een uur kun je wat extra marinade aanbrengen met bijvoorbeeld een kwast. Dit kun je elke 45 minuten herhalen. Afhankelijk van hoe heet je de kamado hebt afgesteld, zal het buikspek na ongeveer 3 á 4 uur klaar zijn.
Haal het vlees er uit en verpak hem losjes in aluminiumfolie. Laat hem nog ongeveer 7 minuten rusten. Daarna is hij klaar om geserveerd te worden. Eet smakelijk!