Bepaalde smaken leren waarderen is een proces wat je hele leven duurt. Vanaf dat je baby bent begin je met het ervaren van smaak. En het leuke aan smaak is, is dat het zelfs tijdens je leven veranderd. Wat je vroeger erg vies vond, kun je nu bijvoorbeeld wel waarderen. Denk bijvoorbeeld aan bier, vis of koffie.
Smaak leren waarderen
Toen we klein waren en we wel eens stiekem een heel klein slokje bier proefden van onze vader, wisten we niet hoe snel we het moesten uitspugen. En toch dronk je het later nog eens. En nog eens. En nu je volwassen bent gaat er op een gezellige avond beschamend veel bier doorheen.
Wat denk je van vis? Weinig kinderen vinden, los van de bekende vissticks of kibbeling, vis lekker. Een verse haring ging er bij ons op jonge leeftijd ook echt niet in. Nu gaan we graag op onze vrije zaterdagmiddag naar de markt om een heerlijk vers visje te halen.Hetzelfde geldt voor koffie. De meeste mensen leren het drinken met veel melk en suiker. En na verloop van tijd gaat bij velen op een gegeven moment de hoeveelheid suiker achteruit, en later de hoeveelheid melk. Totdat je het zwart leert drinken. En nu ben je verslaafd aan koffie en kun je je dag bijna niet meer zonder beginnen.
Zo zie je dat gedurende leven je smaak constant in ontwikkeling is. Maar er is ook eten wat je eigenlijk je hele leven al goed gesmaakt heeft. Kun jij je nog je eerste hap haring herinneren? Of je eerste slok koffie? Dat beviel voor de meeste mensen allerminst. Maar kun jij je nog de eerste hap van een stuk chocolade herinneren? Dat beviel je hoogstwaarschijnlijk een stuk beter, en die waardering voor de smaak van chocolade heb je in de tussentijd ongetwijfeld nog steeds!
Bekijk hieronder een leuk filmpje over de “first taste”!