Met het aanbreken van de zomertijd breekt ook de barbecue-tijd weer aan. Iedereen heeft wel eens in zijn leven deelgenomen aan zo’n gezellig samenzijn in de tuin. Waar let je op bij het organiseren van een barbecue en waar vind je echt de beste barbecue recept ideeën? Lees vooral verder voor het organiseren van een geweldige barbecue!
Barbecue organiseren, zo doe je dat
Barbecueën kun je zo groots of kleinschalig organiseren als je zelf wilt. Natuurlijk gelden er bepaalde ‘regels’ en verwachtingen van je gasten. Want minimaal aanwezig tijdens een barbecue moeten de volgende hapjes zijn:
- Vlees, bij voorkeur spiesjes, maar ook gemarineerde kipfilet, biefstukjes en gekruide gehaktstaafjes doen het prima
- Stokbrood, netjes gesneden (gesneden verkrijgbaar in de supermarkt)
- Friet optioneel. Dit kan lastig zijn bij grote gezelschappen, maar prima te doen bij een klein gezelschap
- Salade, verse salade, aangevuld optioneel met huzarensalade bijvoorbeeld
- Sauzen, uit een flesje, of zelf te maken – of (meestal) een combinatie hiervan. Ook pindasaus is heerlijk bij een barbecue!
- Drinken, van frisdrank tot wijn en bier
Tips:
- Ga uit van ca 400 gr vlees per persoon, tijdens een barbecue mag het overdadig zijn
- Grill geen vet vlees, zoals varkensworstjes. Deze lekken teveel vet en zorgen voor ‘steekvlammen’
- Gebruik bij voorkeur een elektrische- of gas-barbecue. Deze produceren veel minder rook en hoeven niet 1 uur van te voren al opgewarmd of klaargemaakt te worden zoals bij kolen het geval is.
Welk vlees gebruik je voor de barbecue?
Zoals gezegd is kipfilet, of kippenvleugeltjes (voor de kluivers) zijn erg geliefd. Maar ook biefstuk hoort echt bij een barbecue, evenals zelf gekruide gehaktstaafjes. Maak ook wat spiesjes (zelf maken is altijd voordeliger). Dit is zeer eenvoudig te maken; snijd (of koop) kipfilet in blokjes, koop enkele paprika’s en rode uien. Snijd de paprika en uien in blokjes en marineer de kipfilet. Rijg het nu beurtelings om de spiesjes. Et voilà! Zo eenvoudig kan het zijn.
Zorg ervoor dat de biefstuk op kamertemperatuur is voordat je het op de barbecue legt. Haal het dus ca. 1,5 uur van te voren uit de koeling. IJskoude biefstuk kan nl. taai worden bij plotse verhitting. Voeg alvast peper en zout toe aan de biefstuk.
Wat kan ik nog meer zelf maken?
Zelf gerechten maken geeft extra flair en is nog smakelijker dan alles serveren uit flesjes en potten.
Check hier onze tips – en kijk hier voor barbecue recept ideeën
- Maak zelf een heerlijke tzatziki – dit is een yoghurt dip uit Griekenland (en contreien). Verrukkelijk om in te dippen met stokbrood en om bij gegrilld vlees te consumeren. Eenvoudig te maken met verse knoflook, een pot Griekse yoghurt en komkommer stukjes (ontdaan van de ‘pitten’ wat voor teveel vocht zorgt).
- Serveer warme pindasaus. Die van Wijko vindt iedereen lekker – en je hebt werk genoeg aan een barbecue, dus maak het jezelf makkelijk waar het kan
- Serveer naast een zelfgemaakte salade ook vers fruit, zoals aardbeien, ananas en mango – een verrukkelijke combinatie met de overige smaken