Wat wij zo prettig vinden aan de winter, is dat het seizoen voor heerlijke stoofpotten weer is begonnen. Terwijl het buiten koud en guur is, zitten wij lekker binnen met een heerlijke braadpan op het vuur. De fantastische geuren komen je vanuit de keuken al tegemoet. Het fijne van stoofpot is dat het over het algemeen erg makkelijk te maken is, en het ontzettend lekker is. En je kunt er indruk mee maken op je gasten. Lees hier ons recept voor hertenstoof: hartige taart met hert!
Ingrediënten hertenstoof hartige taart met hert
We zeggen het wel vaker, maar willen je er nog eens op attenderen. Als je veel tijd en moeite steekt in het maken van een lekker gerecht, bespaar dan niet een paar euro meer of minder door bijvoorbeeld goedkoop vlees uit de supermarkt te halen.
- 125 gram gerookte spekblokjes (kan uit de supermarkt, maar hou er rekening mee dat er veel vocht in zit)
- 500 gram herten goulashvlees (lekkerste haal je bij de slager!)
- 200 ml wildfond (lekkerste haal je bij de slager!)
- 2 grote uien
- 2 sjalotten
- 1 grote winterpeen
- 100 ml droge sherry
- 2 laurierbladeren
- 1 eetlepel tijm
- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 5 plakken bladerdeeg
- 1 ei
- Boter of olie
Keukengerei
- Braadpan
- Ovenschaal
- Oven
Recept hertenstoof: hartige taart met hert
Als eerst verhitten we een braadpan, en zorgen we dat hij redelijk warm is. Hij hoeft niet mega heet te zijn. Gooi vervolgens de spekblokjes erin zonder boter of olie. Bak ze daarna tot ze lekker knapperig zijn. Meng tussentijds de koek- en speculaaskruiden met het hertenvlees. Zodra de spekjes krokant zijn, kun je het hertenvlees erbij scheppen. Daarna bak je het rondom bruin.
Snij ondertussen de uien en sjalotten in vieren. Zodra het hertenvlees rondom bruin in, kun je de sjalotten, uien, de fond en de sherry erbij doen. Daarna alles even goed doorroeren. Leg tot slot de tijm en laurierblaadjes erbij. Nu is alles klaar om op laag vuur 2 uur lang te stoven. Roer na ongeveer 1 uur alles even door, zodat er niets eventueel aan de bodem van de braadpan vastplakt.
Na 2 uur is er als het goed is nog redelijk wat vocht in de pan. Laat dit op hoog vuur wat verdampen, totdat er nog een klein laagje overblijft. Voeg een klein beetje zout en peper toe naar smaak. Daarna kan het vuur uit, en mag de hertenstoof wat afkoelen.
Verwarm nu de oven voor op 200 graden, en vet de ovenschaal in met wat boter of olie.
Schep al de hertenstoof en het resterende vocht in de ovenschaal. Dek vervolgens af met de plakken bladerdeeg. Hiermee maak je dus alleen een dakje. Het hoeft niet rondom in de ovenschaal te zitten. Scheid vervolgens het eigeel van het eiwit. Daarna kun je met het eigeel het bladerdeeg insmeren. Nu is de hartige taart klaar om in de oven te gaan. In ongeveer 20 minuten kun je hem afbakken, afhankelijk van je oven. Het bladerdeeg moet goudbruin zijn.
Tijd om te serveren en aan te vallen.
Eet smakelijk!
Mocht je op zoek zijn naar meer tips voor in de keuken, zoals bijvoorbeeld over koken met bier, kijk dan vooral eens rond op onze food pagina.