Iedereen kent de kaassoufflés, maar er zijn minder mensen die ook kaaskroketten kennen. Wist je dat je die heel makkelijk zelf kunt maken? Sterker nog, grote kans dat je alle ingrediënten in je keukenkast hebt staan! Wij gaan je uitleggen hoe eenvoudig het is om ze zelf te maken. Op dezelfde wijze kun je overigens ook kaasbitterballen van maken. Het enige verschil is de vorm. Onderstaand recept is al meer dan 40 jaar in de familie, en wordt door ons nog steeds gebruikt.
Ingrediënten kaaskroketten of kaasbitterballen
Met onderstaande hoeveelheden kun je ongeveer 6 kroketten maken, of 12 kaasbitterballen. Ideaal om uit te delen tijdens een borrel. Je hebt de volgende ingrediënten nodig.
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 200 ml melk
- Maggi
- 1 ui
- Selderijzout
- 1 volle theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 200 gram geraspte oude kaas (haal niet de goedkoopste in de supermarkt! Deze is aanzienlijk minder lekker)
- 1 ei
- Paneermeel
- Peper en zout
Recept voor kaaskroketten
We gaan nu stap voor stap uitleggen hoe je de kaaskroketten maakt. Hou er rekening mee dat de ragout minimaal 2 uur moet koelen! Begin dus op tijd. Het allerbeste resultaat behaal je wanneer je de ragout een dag van tevoren maakt.
Ragout
1. Snipper de ui
2. Smelt de boter in een ruime pan op matig vuur.
3. Fruit de ui in de gesmolten boter. Voeg het paprikapoeder toe en laat zachtjes fruiten.
4. Als het mengsel goudbruin gekleurd is, voeg dan de melk en de bloem toe. Roer het tot een dikke saus.
5. Breng het mengsel op smaak met een drupje Maggi en met een snufje selderijzout.
6. Haal het geheel van het vuur. Voeg vervolgens de geraspte kaas en de peterselie toe en meng alles door. Naar smaak kun je nog wat zout en peper toevoegen.
7. Spoel een diep bord af met koud water.
8. Haal het mengsel uit de pan en stop in de pan.
9. Laat de ragout nu goed afkoelen en opstijven. Doe dit voor minimaal 2 uur, maar het beste resultaat behaal je door het een dag van tevoren de ragout te maken.
Paneren en afbakken
10. Klopt het ei los met een vork. Bestrooi een bord met een flinke hoeveelheid paneermeel.
11. Rol van de ragout kroketten, of draai er bitterballen van.
12. Haal de kroket of bitterbal eerst door het losgeklopte ei, en vervolgens door de paneermeel. Doe dit per kroket of bitterbal 2 keer, zodat er de laag voldoende dik is.
13. Frituur de kaaskroketten of kaasbitterballen tot de buitenlaag goudbruin is.
Eet smakelijk!
Wist je trouwens dat je ook lekkere gerechten kunt maken met de airfryer?