Zelf kroketten maken!

zelf kroketten maken

Misschien wel de lekkerste snack van allemaal; de kroket. De van oorsprong Franse snack (daar het het croquet) is zelfs nog lekkerder wanneer je ze zelf maakt. Zelf kroketten maken is bovendien erg leuk, niet moeilijk, en je kunt je kroketten helemaal naar eigen smaak maken! Lees snel verder en ga zelf kroketten maken!

Ingrediënten zelf kroketten maken

Voor dit recept hebben we gekozen voor rundvleeskroketten. Alle ingrediënten zijn bij de plaatselijke supermarkt te halen. Om écht goede kroketten te kunnen maken, is het belangrijk dat de ragout goed gekoeld is. Het is daarom aan te raden om een dag van tevoren het ragout te maken.
Met onderstaande hoeveelheid, kun je ongeveer 25 kroketten maken.

  • 350 gram patentbloem
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 bosje peterselie (fijngesneden)
  • 3 eieren
  • 1 liter koud runderbouillon (kun je zelf maken om het nóg lekkerder te maken, maar voor het gemak hebben we gekozen voor bouillontabletten)
  • 300 gram rundvlees. Runderpoulet of hacheevlees is goed geschikt
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • Paneermeel
  • Zout
  • Peper

Zelf kroketten maken

We beginnen met het bereiden van het rundvlees. Snij het vlees, ui en wortel in erg kleine stukjes. Doe alles in een pan met water, inclusief het laurierblad, en kook alles in een pan op laag vuur gaar. Laat het geheel hierna in een vergiet goed uitlekken, en zet het even weg.

Ragout maken

Nu beginnen we met ragout maken. Pak een grote pan, en smelt hierin de boter. Doe dit op laag vuur.
Voeg nu de bloem toe en roer dit goed door. Laat dit enkele minuten garen. Belangrijk is dat het geheel niet verkleurt. Hierna voeg je de bouilloun langzaam toe, en blijf hierbij goed roeren. Het geheel moet een gladde dikke saus worden. Daarna mag het vuur uit, en kan de peterselie en het vlees worden toegevoegd. Roer nogmaals alles goed door. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat alles nu goed afkoelen, en zet het voor een dag in de koelkast.

Kroketten maken

Pak het ragout uit de koelkast en zet een kom met bloem klaar. In een andere kom zet je paneermeel klaar, en in een andere kom giet je het eiwit van de drie losgeklopte eieren.
Pak een handje ragout, en maak hier een mooie kroket van. Het makkelijkst is om deze te rollen op een met bloem bestrooit aanrecht. Klopt het losse bloem af van de kroket. Hierna haal je hem door het eiwit heen, en vervolgens haal je hem door het paneermeel. Zorg ervoor dat de kroket goed is bedekt met paneermeel. Wanneer je alle kroketten hebt gedaan, is het het beste om ze kroketten nog even goed af te laten koelen. Op die manier worden ze wat steviger.
Tot slot gaan we de kroketten frituren. Dit doen we door de kroketten 4 á 5 minuten te frituren op 180 graden.
Eet smakelijk!

Variaties kroketten

Zelf kroketten maken is ook leuk, omdat je lekker kunt varieren met de inhoud van de kroketten. Je kunt bijvoorbeeld het runderbouillon en rundvlees vervangen voor visbouillon en garnalen, om zo heerlijke garnalenkroketten te maken!

Comments are closed.

Related Posts